Otomasyon nedir? Otomasyon, bir sürecin ya da sistemin insan müdahalesine ihtiyaç duymadan üretim süreçlerinin yürütülmesidir. Bu sistemde makineler, yazılımlar ya da diğer teknolojik araçlar ile süreçler otomatik olarak yürütülür.
Otomasyon nedir? Otomasyon, üretim süreçlerinin verimliliğin artırmak, insan hatasını en aza indirmek için kullanılan bir sistemdir. Bu sistem birçok farklı alanda kullanılır. Bu alanlara örnek olarak endüstriyel üretimler, ev ve tarım ve lojistik verilebilir.
Otomasyon Ne Demek?
Otomasyon, üretime dair bir sürecin insan müdahalesine ihtiyaç duyulmadan yürütülmesidir ve temel amacı üretim süreçlerinde insan hatalarını minimuma indirmektir. Aynı zamanda bu sistem, verimliliği artırmak ve operasyon maliyetlerini düşürme amacı da taşır.
Birçok farklı alanda kullanımı olan otomasyon alanları mevcuttur. Genel olarak kullanım alanlarını endüstriyel üretimler, tarım, lojistik alanları oluşturur. Bu sistemde insan hatası minimuma indirilir ve insan yerine makineler, yazılımlar ya da diğer teknolojik araçlarla birlikte üretim süreçlerinin otomatik olarak yürütülmesi sağlanır.
Otomasyonun temel amaçları şunlardır:

Farklı alanlarda kullanımı olan bu sistemin türleri ise şunlardır:
Bu sistemler günümüzde daha yaygın olarak kullanılmaya başlanan sistemlerdir, bunun temel nedeni de teknolojinin gelişmesidir.
Otomasyon Sistemi Nedir?
Otomasyon ne iş yapar? Otomasyon, belirli bir işin insan müdahalesine gerek olmadan, teknolojik sistemler aracılığıyla gerçekleştirilmesidir. Çeşitli sektörler ya da uygulamalarda önemli rolleri olan bu sistemin işlevleri arasında üretim süreçlerini iyileştirme ve enerji yönetimi bulunur.
Bu sistem çeşitli endüstrilerde kullanılır. Sistem üç ana bileşenden oluşur, bu bileşenler şunlardır:
Giriş
Sensörler veya kullanıcıdan gelen veriler. Sistem sıcaklık sensörü ortamın sıcaklığını ölçer.
İşlem
Kontrol ünitesi ya da yazılım gelen verileri analiz eder. Örneğin belirli bir sıcaklık seviyesine gelindiğinde klima çalıştırılır.
Çıkış
Sistemlerin sonuca yönelik olarak harekete geçmesidir. Örnek olarak motorun çalıştırılması ya da alarmın çalması verilebilir.
Bu süreçlerin işletmelere temel avantajı esneklik kazandırmasıdır, aynı zamanda günlük hayatta yaşam kalitesini de artırmasıdır.
Endüstriyel Otomasyon Nedir?
Endüstriyel otomasyon, üretim süreçlerinde insan hatasını minimize etmek için süreçlere makine, yazılım ya da diğer bilgisayar sistemlerini entegre eden ve üretim süreçlerinin otomatik olarak yönetilmesini sağlayan teknolojilerdir.
Endüstriyel otomasyona ait bileşenler şunlardır:
Endüstriyel sistemlerin kullanım alanlarına örnek olarak enerji hatları, enerji sektörü, kimya ve petrokimya, gıda ve içecek üretimi yapılan alanlar verilebilir. Bu sistem işletmelere önemli avantajlar sağlar. Bu avantajlar verimlilik artışı, hata oranının azalması, maliyet tasarrufu, kalite kontrol ve güvenlik olarak sayılabilir.
Endüstride kullanılan otomasyon sistemleri işletmelerin rekabet gücünü artırır, aynı zamanda daha güvenli ve sürdürülebilir üretim süreçleri sunar.
Sıklıkla sorulan sorulardan biri de “Endüstriyel otomasyon ne iş yapar?” sorudur. Endüstriyel tesislerde bu süreçler operasyonların daha hızlı, güvenli ve daha verimli bir şekilde yürütülmesini sağlar. Bu sistemle beraber yapılan işlerden bazıları şunlardır:
Veri Toplama ve Analiz
Süreç sıcaklık, basınç ya da hızı gibi sürece ait verileri toplar ve iletir. Böylece süreçlerin durumu anlık olarak takip edilir.
Kalite Kontrol ve Ürün Standartlarını Sağlama
Bu özellik ile ürünlerin standartlara uygunluğu tespit edilir ve üretim süreçlerinde meydana gelebilecek olası hatalar tespit edilir ve anında müdahale edilir.
Üretim Süreçlerini Otomatikleştirme
Bu süreç malzemenin işlenmesi, montajı ya da paketlenmesi gibi otomatik süreçleri içerir, otomasyon sistemleri ile insan müdahalesine gerek olmadan 7/24 çalışma imkanı sunar.
Enerji ve Kaynak Yönetimi
Malzemelerin israfı azaltılır ve tesislerde enerji tüketimi optimize edilir.
Ayrıca bakım ve arıza tespiti de yapılmış olur. Tüm bu süreçler “Otomasyon teknolojisi nedir?” sorusuna detaylı bir cevaptır.
Otomasyon teknolojileri, endüstriyel sistemlerde otomasyonun rolü ve görevleri hakkında detaylı bilgi almak için Mega Endüstri ile iletişime geçebilirsiniz.