Plc Nedir?

Plc nedir? Endüstriyel otomasyon sistemlerinde kullanılan elektronik bir cihazdır ve üretim hatları, makineler veya sistemlerin kontrolünü sağlaması için tasarlanmıştır. Bu sistemler programlanabilir bir yapıdadır, aynı zamanda farklı süreçlere de uyarlanabilirler.

Plc nedir? Endüstriyel ortamlarda elektronik cihazların kontrolünü sağlayan bu sistem zor koşullara karşı dayanıklı bir yapıdadır. Sisteme ait bir diğer özellik de süreçleri otomatikleştirmek amacıyla programlanabilir olmasıdır.

Plc Merkezi Nedir?

Plc açılımı, “programmable logic controller”, yani programlanabilir mantık denetleyicisi ifadesinin kısaltmasıdır. Endüstriyel otomasyon sistemlerinde kullanılan elektronik bir cihazdır.

Sistemin merkezi ise sisteme ait kontrol ve denetleme işlemlerinin yapıldığı ve bu işlemlerin yönetildiği bir yapıdır. Bu merkezde birden fazla sistem çalıştırılırken aynı zamanda veriler toplanır ve analiz edilir. Bu merkezlerin en önemli avantajı büyük ölçekli üretim tesislerinde ya da karmaşık endüstriyel süreçlerde verimliliği artırıp, süreçlerin daha güvenli hale gelmesini sağlamasıdır.

Sistemin merkezine ait bileşenler şunlardır:

  • Ana PLC Kontrol Ünitesi

Bu ünite merkezin kalbi sayılır. Birincil olarak işlem görür ve diğer sistemlerden gelen verileri kontrol eder.

  • Dağıtılmış PLC’ler

Bu bileşende sistemin birimleri belirli bir alan ya da görev için özelleştirilmiştir. Örnek olarak bir üretim hattında farklı bölümlere ayrılmış kontrol cihazları verilebilir.

  • Veri İletişim Ağı

Programlanabilir mantık denetleyicileri arasında iletişimi sağlayan ağın altyapısıdır.

  • SCADA veya HMI Sistemleri

PLC merkezi bu iki sistem ile entegre edilir. Bu sistemin kullanıcılarına sağladığı yararlar süreçleri gerçek zamanlı olarak izlemeleri, parametreleri değiştirmesi, hata durumlarını görüntüleyebilmeleridir.

  • Veri Depolama ve Analiz Sistemleri

Sistemden alınan veriler depolanır ve performans analizi, bakım planlaması ve hata teşhisleri için kullanılır.

PLC merkezinin sunduğu avantajlar ise merkezi yönetim sağlaması, sistemlerin yönetimini kolaylaştırması, hataları hızlı tespit etmesi, genişletilebilir yani PLC birimlerine kolayca eklenebilir ve mevcut birimleri yeniden yapılandırabilmesi ile uzaktan izleme ve kontrole olanak tanıması olarak sayılabilir.

Plc Nedir?

Plc Nedir Ne İşe Yarar?

PLC, üretim hatlarında kullanılan makineler veya sistemlerin kontrolünü sağlamak için tasarlanmıştır ve bu sistemin temel özellikleri programlanabilir olması, zorlu endüstriyel şartlarda dahi çalışabilecek şekilde tasarlanması ve gerçek zamanlı kontrol sağlamasıdır.

Endüstriyel otomasyon sistemlerinde yer alan bu elektronik cihazlar şu amaçlarla kullanılmaktadır:

Otomasyon

Üretim süreçlerinde makinelerin otomatik olarak çalışmasını sağlar.

Kontrol

Üretim süreçlerinde sıcaklık, hız, basınç gibi parametreleri denetler.

Verimlilik

Sistem ile insan hataları minimuma indirilir ve üretim süreçleri optimize edilir.

Esneklik

Sistemin özelliği programlanabilir olmasıdır, bu sayede farklı uygulamalara kolayca adapte edilebilirler.

“PLC ne işe yarar?” sorusuna verilecek yanıt şu şekildedir. Plc programları sıcaklık, basınç, hız gibi parametreleri kontrol eder. Örneğin bir kimyasal tesisin sıcaklığını ölçer, bir motorun hızını düzenler.

Sistemin mantıksal bir kontrol kuralına göre çalışmasını sağlar. Örneğin tank belirli bir seviyede dolduğunda pompaları kapatır.

Süreçlerin belirli aralıklarla ya da sıralı bir şekilde çalışmasını sağlar. Bunu da zamanlayıcılar ve sayaçlar sayesinde yapar. Örneğin ambalajlama makinelerinde ürünlerin doğru zamanlamayla paketlenmesi gibi.

PLC, bağlı olduğu sensörlerden veri toplar ve bunları analiz eder. Ya da SCADA/HMI sistemlerine aktarır. Bu veriler süreçlerin optimize edilmesi için kullanılır.

Sistemin güvenlik kontrolü özelliği mevcuttur. Endüstriyel süreçlerde güvenlik prosedürlerini otomatikleştirir. Örneğin acil bir durumda makineleri kapatır. Bu da güvenlik için oldukça önemli bir etkendir.

PLC’ler modern endüstride kullanılır ve otomasyonun temel bileşenlerinden biridir.

Plc Kullanım Alanları

Plc kullanım alanları oldukça geniştir. Sıklıkla kullanıldığı alanlara örnek olarak ise endüstriyel otomasyon sistemleri, enerji sektörü, ulaşım, gıda işleme, kimya ve ilaç endüstrisi, su ve atık su yönetimi verilebilir.

Endüstriyel otomasyon sistemlerinde montaj hatları gibi işlemleri otomatikleştirir, paketleme sistemlerini kontrol eder. Aynı zamanda fabrikalardaki robotların senkronize çalışmasını sağlar.

Gıda ve içecek endüstrisinde dolum ve paketleme gibi süreçleri kontrol eder. Sıcaklık ve nem seviyesini optimize eder, farklı bileşenlerin karıştırılmasını sağlar.

Enerji ve güç sistemlerinde, özellikle elektrik şebekelerinde kritik bir rol oynar. Jeneratörlerin verimli çalışmasını sağlar, elektrik üretimini düzenler. Şebeke yönetiminde rol oynar. Burada enerji dağıtımı ve yük dengelemesi süreçlerini optimize eder ve arızaları tespit eder.

Su ve atık su yönetiminde su pompalama sistemlerini çalıştırır ve durdurur. Su depolarındaki seviyeyi kontrol eder, boru hattındaki basıncı izler. Suyun temizlenmesi için gerekli filtreleme ve kimyasal süreçleri yönetir.

Petrol ve gaz endüstrisinde petrol ve gazın boru hattıyla taşınmasını sağlar, rafineri süreçlerini kontrol eder, boru hatlarında meydana gelebilecek olası sızıntıları algılar ve önlem alır.

Plc Nedir?

Farklı alanlarda kullanımı olan PLC’ler, üretimden altyapıya kadar birçok sektörde kritik bir rol oynar.

PLC sistemleri, kullanım alanları ve özellikleri hakkında detaylı bilgi almak için Mega Endüstri ile iletişime geçebilirsiniz.