Topraklama sistemi, elektrikli cihazların ve insanların güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Bu sistemin temel amacı insanları elektrik çarpmasından korumak ve cihazların güvenliğini sağlamaktır.
Topraklama sistemi ile elektriksel sistemindeki fazla akım ya da kaçak akım toprağa iletilir. Böylece elektriksel yük dengelenir ve olabilecek kazaların önüne geçilmiş olur. Bu sistemin sanayi tesisleri, binalar, elektrikli cihazların kullanıldığı alanlarda yapılması zorunludur.
Topraklama Sistemi Nedir?
Topraklama sistemi, elektrik enerjisiyle çalışan cihazların güvenli bir şekilde çalışması ve kullanılması için olası kaçak akımlarını toprağa ileten bir güvenlik sistemidir. Aynı zamanda bu sistem insanları elektrik çarpmasından korur.
Sistemde, elektrik cihazlarında meydana gelen olası kaçak ya da fazla akım gibi durumlar, topraklama sistemi sayesinde güvenli bir şekilde toprağa aktarılır. Sistem ile hem insanların güvenliği hem de cihazların güvenliği korunmuş olur.
Bu sistemlere ait özellikler şunlardır:
- Elektrik sistemlerinde oluşabilecek kaçak akımları topraklar, böylece insan ve cihaz güvenliği sağlanır.
- Elektrikli cihazlara dokunma sonrasında oluşabilecek elektrik çarpmalarını önler.
- Yıldırım düşmesi gibi doğa olaylarında yüksek gerilimleri toprağa iletir, bina ve elektrik sistemlerini korur.
- Sistemde kararlılığı sağlar. Elektrik şebekesindeki gerilim dalgalanmalarını destekler ve sistemin verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.
- Topraklama sistemi, cihazların daha küçük enerji kayıplarıyla çalışmasına olanak tanır, böylece enerji verimliliği artırılır.
Bu sistem, düzenli bakım ve kontrollerle devamlı olarak güvenli bir şekilde çalışır.

Topraklama sistemleri elektrikle çalışan cihazlar haricinde tanker topraklama sistemi ve güvenliği için de önemlidir. Tanker topraklama sistemi, yanıcı ve patlayıcı sıvıların taşındığı tankerlerde kullanılan bir güvenlik sistemidir ve statik elektriğin birikmesini engellemek amacı taşır.
Sıvıların boşaltılması ya da yüklenmesi durumlarında oluşan statik elektrik, yanıcı sıvılar söz konusu olduğunda patlama ve yangın riskini artırır. Bu sistemin temel amacı tüm bu riskleri minimize etmek ve statik elektriğin güvenli bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktır.
Tanker Topraklama Sisteminin Özellikleri Nelerdir?
Tanker topraklama sistemleri hem personel hem de çevre güvenliği için zorunlu sistemlerdir. Ayrıca bu sistemler uluslararası güvenlik standartlarına göre tasarlanmalı ve düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Topraklama Sistemi Çeşitleri
Topraklama sistemleri ve bu sistemlere ait türler belirli bir amaca yöneliktir ve standartlara uygun bir şekilde kurulmalıdır. İnsan ve cihaz güvenliğini sağlayan bu sistemler farklı tiplerde bulunur. Topraklama tipleri ve özellikleri şunlardır:
Koruma Topraklaması
Bu sistemin sıklıkla kullanıldığı alanlar konutlar, ofisler ve sanayi tesisleridir. Amaç, elektrikli cihazlarda bulunan metal kısımlarda oluşabilecek kaçakları önlemek, insan ve cihazları korumaktır.
İşletme Topraklaması
Sıkça kullanıldığı alanlar trafo, elektrik iletim ve dağıtım sistemleridir. Sistemin amacı elektrik şebekelerinde nötr noktaların topraklanmasını sağlamak ve böylece sistemin kararlı ve güvenli çalışmasını desteklemektir.
Fonksiyon Topraklaması
Veri merkezleri, telekomünikasyon sistemleri ile elektronik devreler kullanım alanlarıdır. Sistemin amacı elektrik ve elektronik sistemlerde sinyal gürültüsünü önlemek ve hassas cihazların düzgün çalışmasını sağlamaktır.
Yıldırım Topraklaması
Yüksek binalar, sanayi tesisleri ve açık alan yapıları kullanım alanlarını oluşturur. Sistemin amacı yıldırım düşmesi gibi doğa olaylarında oluşan yüksek gerilimi toprağa iletmektir. Böylece bina ve cihazlar korunmuş olur.
Statik Elektrik Topraklanması
Amaç statik elektrik birikimini önlemektir. Bu sistem ile yangın ve patlama riskleri minimuma indirilir. Tankerler, akaryakıt istasyonları sıklıkla kullanıldığı alanlardır.
Topraklama Elektrodu
Kullanım alanları dağlık ve taşlık alanlardır. Topraklama direncinin düşük olduğu bölgelerde toprağın daha derin katmanlara ulaşmasını sağlayarak, etkin bir topraklama sağlamaktır.
Sistemlerin her bir tipinin temel amacı elektrik sistemlerinin güvenliğini ve verimliliğini artırmak için tasarlanan sistemlerdir. Bu sistemler hem mal hem de can güvenliği açısından da kritik bir öneme sahiptir.
Topraklama Sisteminin Önemi Nedir?
Topraklama tipleri, elektrik sistemlerinin verimli ve güvenli bir şekilde çalışması için gereken sistemler olarak tasarlanmıştır. Sistem elektrik çarpmalarını önler, yangın ve patlama riskini azaltır, cihazları korur, sistem kararlılığını, yıldırımın vereceği zararlı etkileri engeller.
Aynı zamanda ulusal ve uluslararası güvenlik standartları, elektrik sistemlerinde topraklama yapılmasını zorunlu kılar.
Topraklama sistemi, topraklama çeşitleri ve sisteme ait özellikler hakkında detaylı bilgi almak için Mega Endüstri ile iletişime geçebilirsiniz.